Ταχύτητες και φως

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Μαγκλάρας Λάμπρος

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 5 5' Πειραματικό Επιστημονικό

Σύνοψη

Η θεωρία της σχετικότητας, κατά την άποψή μου, δείχνεται καλώς κρυμμένο επινόημα σε δύο τουλάχιστον τομείς, αφού δεν «χωράει» να υποδείξω και τους υπόλοιπους. Α. Το φερόμενο σαν οριακό των ταχυτήτων από μέρους του φωτός, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στη φύση μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτή που είναι μετρημένη σε 300.000 χλμ/δτρ. Β. Το φερόμενο σαν απόλυτο των ταχυτήτων μόνο από το φως. Αποδεικνύεται το απόλυτο, με την έννοια του μοναδικού για κάθε κίνηση, όλων των κινούμενων σωμάτων.

Περίληψη

Στο σενάριο εξετάζονται δύο απόψεις σχετικά με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, δοσμένες από τους διάσημους καθηγητές Λεφ Λαντάου (βραβείο Νόμπελ και βραβείο Λένιν) και Γιούρι Ρούμερ που έχουν από κοινού συγγράψει το βιβλίο «Τι είναι η θεωρία της σχετικότητας». Οι απόψεις είναι διατυπωμένες ως εξής: Α. Η ανακάλυψη της υπάρξεως της οριακής ταχύτητας στο Σύμπαν – μεγαλύτερη της οποίας δεν υπάρχει – και που συμπίπτει με την ταχύτητα του φωτός, δηλαδή 300.000 χλμ/δτρ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους θριάμβους του ανθρωπίνου πνεύματος και της πειραματικής ικανότητας του ανθρώπου. Β. Έτσι βρίσκουμε ότι η ταχύτητα είναι επίσης σχετική έννοια. Αν προσδιορίσουμε την ταχύτητα ενός και του αυτού σώματος που κινείται προς διαφορετικά συστήματα αδράνειας, θα πάρουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Έτσι μέσω απλών και κατανοητών πειραμάτων, για αμφότερους τους ισχυρισμούς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις απόψεις, τις οποίες με ευκολία ανατρέπουμε. Η θεωρία της σχετικότητας δείχνεται ένα επινόημα και όχι μια θεωρία που μπορεί να ισχύει στην φύση. Το περιορισμένο του χρόνου δεν επιτρέπει παρά να δείξω μόνο τις ευθείες ανατροπές της θεωρίας σχετικά με το φως και τις ταχύτητες. Στο βάθος όλης αυτής της ιστορίας, υποκρύπτεται σφάλμα που δεν σχετίζεται με την κλασική μηχανική ή τη γεωμετρία και γενικότερα τα μαθηματικά που έχουν τις δικές τους αδυναμίες. Το σφάλμα αδιαφανώς ελλοχεύει - δυστυχώς – στην φυσική επιστήμη της ΟΠΤΙΚΗΣ και όχι της ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. Υπάρχει στρεβλή αντίληψη σχετικά με το πως βλέπουμε, δηλαδή πως λειτουργεί η ΟΡΑΣΗ και ούτε η ίδια η φύση του φωτός (σωματική ή κυματική ή αμφότερες) παίζει κάποιον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της περίφημης αυτής θεωρίας. Το θέμα το αντιμετωπίζει ο Αϊνστάιν υπό το πρίσμα ότι βλέπουμε το ΕΚΕΙ, ΕΔΩ και σαν ΕΔΩ νοώ τον εγκέφαλό μας. Όμως ισχύει το ακριβώς αντίστροφο. Ο άνθρωπος (και κάθε φυσική λειτουργική όραση) βλέπει από ΕΔΩ (εγκέφαλος) αποδεικτικά το ΕΚΕΙ (αντικείμενο και καθολικά το οπτικό πεδίο του και όχι αντεστραμμένα είδωλα που δήθεν τα αντιστρέφει και τα κάνει όρθια ο εγκέφαλος μας!). Έτσι έχει και την αίσθηση της απόστασης. Αυτό το απλό σφάλμα περί την λειτουργία της όρασης, δημιουργεί την τερατογέννηση αντιστρέφοντας στη νόηση το πραγματικό υπέρ του μη πραγματικού. Πολύχρονο σφάλμα που ακούει στο όνομα θεωρία της σχετικότητας. Ελπίζω να μου δοθούν και άλλες ευκαιρίες, να ενδυναμώσω και με άλλες παραθέσεις την άποψή μου, ότι είναι λάθος που κάνουμε χρόνια, να αναγνωρίζουμε σαν κάτι αξιοθαύμαστο αυτούς τους επινοημένους συλλογισμούς, ενώ πρόκειται για ολοφάνερο σφάλμα.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

 


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.