Τα Φτερά Του Ελέφαντα

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Μπουρίτσας Αντώνης

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
Wings Of An Elephant
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 5 5' Κιν. Σχέδιο Κοινωνικό Ντοκιμαντερίστικο Παραμύθι

Σύνοψη

Τα άτομα με σωματικές αναπηρίες ξεχωρίζουν για τις αρετές τους, την ανθρωπιά, την καλοσύνη, την κατανόηση και τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο, την ελπίδα και τη θέληση τους για ζωή, για όλα αυτά που μπορούν να προσφέρουν και όχι για αυτά που ο περίγυρος θεωρεί ότι είναι ανίκανα να πράξουν.

People with bodily infirmities differ from others for their spirit, humanity, politeness, goodness and the respect they show to others, as well as for their hope and will for life, for all these things they can offer to other people and not for the things their environment believe they are unable to do.

Περίληψη

Το παραμύθι του Έκτορα, του «έκπτωτου φτερωτού ελέφαντα», ειπωμένο από τον γονέα ενός παιδιού με σωματική αναπηρία παραλληλίζει την κοινωνία των δυσκίνητων ελεφάντων με αυτή στην οποία ζουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Η αδιαφορία του περίγυρου που και οι δύο βιώνουν τους οδηγεί στην απομόνωση και τον αποκλεισμός τους από όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Το όνειρο για ένταξή τους στο δυναμικό της κοινωνίας, η αυτοπεποίθηση και η ψυχή τους μπορούν να ανατρέψουν κάθε προκατάληψη, ασχέτως αποτελέσματος.

The story of Hector, the “fallen winged elephant”, told by the parent of a child hit by a bodily ailment comes give us a parallel view to the elephants’ society and ours. The society of the non-agile elephants reflects the society People with Special Needs live in. The unconcern they both face, each from his environment, pushes them to the isolation and exclusion from every little thing of a social life. The dream of their enrollment back into an open-to-their-activity society, their self-confidence and their spirit can reverse every prejudice, never mind what the after all result will be.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Δε χρειάζεται πολύς χρόνος για να γεννηθεί μια σεναριακή ιδέα, αρκεί μια αφορμή. Χρειάζεται, όμως, χρόνος πολύς, ώστε να διατυπωθεί και να καταφέρει να μετεξελιχθεί σε σενάριο. Ο Σεπτέμβρης του 2007 με βρίσκει εθελοντή-μέλος μιας θεατρικής ομάδας για άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις, όπου γνωρίζω και συναναστρέφομαι για πρώτη φορά άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες (σε αμαξίδια) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη «σύγχρονη» κοινωνία. Η γνωριμία μου με μια κοπέλα και το αγόρι της (κι οι δυο σε αμαξίδιο) μας οδηγεί σε μια σειρά εξόδων «για καφέ». Ατέλειωτες ώρες συζητήσεων. Περί ανέμων και υδάτων κι έπειτα για όλα τα αυτονόητα για ‘μένα κι απροσπέλαστα σ’ εκείνους… Μια βόλτα στο Κέντρο, μια μετακίνηση με το metro ή το να πάνε σινεμά. Κι έφτασε η στιγμή που ρώτησα πώς γνωριστήκανε… Τότε, έμαθα ότι «δε χρειάζεται πολύς χρόνος… αρκεί μια αφορμή». Δυο παντελώς άγνωστοι άνθρωποι, που πάσχουν από την ίδια σπάνια ασθένεια, «διασταυρώθηκαν», όταν τυχαία μια φίλη της μητέρας του αγοριού άκουσε μια κοπέλα, υπάλληλο σε ένα κατάστημα ρούχων, να μιλά για τη σπάνια πάθηση της αδερφής της. Τα τηλέφωνα ανταλλάχθηκαν και το αγόρι τηλεφώνησε στην κοπέλα. Ο καφές μόλις είχε τελειώσει… Τ’ αγόρι μου ‘βαλε να ακούσω στο κινητό του το κομμάτι που έγραψε στον υπολογιστή αμέσως μόλις έκλεισαν το τηλέφωνο μετά την πρώτη τους επικοινωνία. Το κομμάτι με μάγεψε κι ο τίτλος έγραφε: «Wings Of An …». Αυθόρμητα ρώτησα «γιατί “Wings Of An Angel”;» για να πάρω την απάντηση «δεν είναι Angel …αλλά ELEPHANT!». Κατά τη συνομιλία τους, τη βραδιά της πρώτης γνωριμίας, είχε ειπωθεί ότι ένιωθαν δυσκίνητοι σαν ελέφαντες και πως με τη φαντασία τους για φτερά μπορούσαν να πετάξουν ο ένας κοντά στον άλλο. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΕΦΑΝΤΑ. Τους είπα ότι κάποτε θα το έκανα σενάριο. Χρειάζεται, όμως, χρόνος πολύς, ώστε μια ιδέα να διατυπωθεί και να καταφέρει να «σεναριοποιηθεί». Ωστόσο κάποτε τα καταφέρνει… κι απελε-φτερώνεται ;) Μόνη πρόθεση «των Φτερών του Ελέφαντα» είναι να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν, να προβληματίσουν και εν τέλει να ευαισθητοποιήσουν έστω και έναν συνάνθρωπό μας απέναντι σε άτομα με πάσης φύσεως αναπηρία, σε άτομα κοινωνικά αποκλεισμένα, απέναντι σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο ή συνανθρώπους, στην ίδια την κοινωνία.


Φωτογραφίες σχετικές με το σενάριο

Φωτογραφία 1 , Φωτογραφία 2 , Φωτογραφία 3

Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *