Να 'ναι καλά οι Αλβανοί

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Κουτζαμάνης Ιωάννης

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 5 5' Μυθοπλασία Δραματική Κομεντί

Σύνοψη

Η Ζέτα, μια τριαντάχρονη Ουκρανίδα, μεγαλώνει μόνη τον εξάχρονο γιο της μακριά από την πατρίδα της, δουλεύοντας ως καθαρίστρια σε πλούσια σπίτια της Αθήνας. Εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες, έχει να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις που συντηρεί, στο σύνολό της, η σύγχρονη ελληνική κοινωνία, απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες, που αντιμετωπίζονται ως ένοχοι και φορεις του εγκλήματος. Όταν η Ζέτα αναγκάζεται να υιοθετήσει το «ρόλο» που της προσάπτουν, βιώνει έντονα διακρίσεις όχι μόνο φυλετικές, αλλά και στο τι αποτελεί παρανομία.

Περίληψη

Οι ιδιοκτήτες μιας βίλας απολύουν τη Ζέτα, εν μέσω σπρωξιμάτων και φωνών, με την κατηγορία της απόπειρας κλοπής ενός πολύτιμου βραχιολιού, προίκας της ιδιοκτήτριας, κατηγορία που όμως δεν ευσταθεί. Η Ζέτα αποχωρεί με τα «μπογαλάκια» της (μπουφάν, τσάντα και ένα ψεύτικο πλαστικό πιστόλι, δώρο για το γιο της) και με την απορία για το νόημα της λέξης «προίκα». Καθώς περιπλανιέται σκεπτική, «σκοντάφτει» πάνω σε δύο χαρακτηριστικά σκηνικά της σύγχρονης αστικής ζωής: την προκλητική συμπεριφορά ενός εργολάβου σε εργάτες ενός δημόσιου έργου και το κουτσομπολιό δύο καλεσμένων σε γάμο για το «πόθεν έσχες» της νύφης. Τα σκηνικά αυτά ξεδιπλώνουν εμπρός της τις κοινωνικές ανισότητες και τις προκαταλήψεις της ελληνικής πραγματικότητας, και την προκαλούν. Απαρηγόρητη, άφραγκη και άνεργη, επιλέγει, όπως και η ίδια πιστεύει, να παίξει το ρόλο του παράνομου, του κλέφτη. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει μια ληστεία, χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όπλο που προοριζόταν ως δώρο για το γιο της. Ο πρώτος κατάλληλος στόχος που συναντά στο δρόμο της - μαγαζί απόμερο, χωρίς πελάτες - είναι ένα παλιό κουρείο. Όσα όμως συμβαίνουν κατά την απόπειρα της ληστείας αυτής, αποδεικνύουν ότι η στάμπα του παράνομου μετανάστη, θα χαρακτηρίζει τις πράξεις της, χωρίς όμως αυτό να είναι ποτέ δική της επιλογή.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Με δυο μέτρα και δυο σταθμά κρίνονται οι πολίτες της πολυπολιτισμικής, έστω και σε βρεφικό στάδιο ακόμα, κοινωνίας μας. Ή καλύτερα, πολλά μέτρα και σταθμά. Το ιδεώδες «ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα» συνιστά μια υπέροχη κάλυψη για τον συντηρητισμό των ιδεών και των πολιτικών που επιβάλλονται, ώστε οι εκάστοτε προνομιούχοι να διατηρούν τα κεκτημένα που κληρονομικά, σαν θεόσταλτη «προίκα», τους προσφέρει το πανάρχαιο πάντρεμα τους με την εξουσία. Προκαταλήψεις-αυθεντίες και καλλιεργημένος φόβος που ξορκίζει τα δαιμόνια, κατατάσουν κάποιες κοινωνικές ομάδες σε κατηγορίες που κουβαλούν μια άλλη, δισβάσταχτη «προίκα»: το να γίνουν θλιβεροί μεσσίες, παίρνοντας στις πλάτες τους όλες τις αμαρτίες και ατιμίες της κοινωνίας μας. Μια τέτοια κοινωνική ομάδα είναι οι οικονομικοί μετανάστες. «Οι ξένοι φταίνε για το τάδε, οι ξένοι φταίνε για το δείνα...». Στην κάθε τους ανάσα γίνεται έλεγχος εξονυχιστικός, που λειτουργεί απαλλακτικά για τις πάμπολλες εκφράσεις διαφθοράς στην σύγχρονη Ελλάδα. Κάποιες παρανομίες είναι καταδικαστέες, μα πολλές άλλες είναι στην πράξη νομιμοποιημένες. Η Ζέτα αποφασίζει να ληστέψει, όχι τόσο γιατί έχει ανάγκη από λεφτά. Αργά ή γρήγορα, θα καθάριζε πάλι κάποια πολυτελή μαρμάρινα σκαλοπάτια. Η Ζέτα ληστεύει για να «κλέψει» λίγη ισότητα, λίγη ισοτιμία, λίγη δικαιοσύνη, όπως αυτά μοιράζονται, έστω και άνισα, στους ανθρώπους που κρίνοντα με άλλα μέτρα και σταθμά. Μπορεί να είναι φτωχή, αλλά αυτό που πραγματικά της λείπει είναι οι ίσες ευκαιρίες....


Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *


VAGELIS

29/4/2009 8:26:00 μμ

kalo epikero e?