Νέα γενιά

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Παϊδούση Σοφία

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 6 5' Μυθοπλασία Κωμωδία

Σύνοψη

Ένας νεαρός φιλόλογος καθηγητής βρίσκει δουλειά σε ένα ιδιωτικό λύκειο. Αλλά τα σχέδια που είχε για την πρώτη μέρα στη δουλειά και γενικά για την εκπαίδευση των μαθητών ναυαγούν επειδή κανένας μαθητής δεν θέλει να κάνει πανεπιστημιακές σπουδές, αφού δεν υπάρχει κανένα μέλλον στην Ελλάδα με το μισθό των 700 ευρώ, τη φτώχεια, την ανεργία, τα πανεπιστημιακά πτυχία, τις φασαρίες στην Αθήνα και τέλος με την κρίση που επικρατεί.

Περίληψη

Ένας νεαρός καθηγητής μπαίνει σε ένα ιδιωτικό λύκειο. Γύρω του κουβεντιάζουν μαθητές από εύπορες οικογένειες, με μοντέρνα ρούχα. Ο καθηγητής έχοντας λίγο άγχος πηγαίνει στο λυκειάρχη ο οποίος τον υποδέχεται θερμά και υπογράφουν τα χαρτιά της πρόσληψης του, λέγοντας του τα καλύτερα λόγια για αυτά τα παιδιά. Έπειτα πάνε μαζί στην τάξη της Γ λυκείου όπου ο λυκειάρχης συστήνει το νέο καθηγητή στα παιδιά τα οποία όμως δεν φαίνεται να ασχολούνται καθόλου μαζί του και συνεχίζουν τα δικά τους. Ενώ δύο αγόρια συζητούν για το ποδόσφαιρο και ο Γιώργος μιλάει στο κινητό, ο καθηγητής παίρνει μια βαθιά ανάσα και προτείνει στα παιδιά να γνωριστούν πρώτα και να συζητήσουν για το πώς βλέπουν τις σπουδές και το μέλλον τους, αλλά οι απαντήσεις τους δεν είναι και πολύ αναμενόμενες. Κάποια αγόρια προτιμούν να γίνουν υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι για να αποφύγουν τις πανεπιστημιακές σπουδές και το μισθό των 700 ευρώ, Ο Γιώργος σκοπεύει να δουλέψει στο εργοστάσιο του πατέρα του ως διευθυντής, η Ναταλία που ασχολείται μόνο με την εμφάνισή της θέλει να περάσει στο Εθνικό θέατρο, αφού έχει και μέσο τον πατέρα της που είναι υπουργός, ο Κωνσταντίνος είναι ομοφυλόφιλος και δεν το κρύβει και θέλει να γίνει κομμωτής, ενώ τέλος δύο emo δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το κράτος που είναι μπάχαλο αφού δεν μπορούν ούτε να κυκλοφορήσουν πλέον στην Αθήνα. Όλα τα παιδιά συμφωνούν σε αυτό και αντιδρούν φωνάζοντας. Τελευταία ελπίδα του καθηγητή είναι η Μαρία που θέλει να σπουδάσει οικονομικά αλλά στο Λονδίνο που τα πτυχία έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, όμως τώρα με την κρίση παντού είναι χάλια… Ο καθηγητής πλέον νευριάζει αφού όλοι φωνάζουν και ο Γιώργος βρίζει. Κάνει παρατήρηση στον Παύλο που ασχολείται με το internet μες την τάξη, ενώ κάποια άλλα παιδιά στα πίσω θρανία καπνίζουν και κουβεντιάζουν σαν να βρίσκονται σε καφετέρια. Το κουδούνι χτυπάει και όλοι πετάγονται έξω εκτός από τη Ναταλία που ετοιμάζεται για μια audition που έχει μετά και ο Κωνσταντίνος προθυμοποιείται να της φτιάξει τα μαλλιά και αραδιάζει επάνω στο θρανίο όλα τα σύνεργα κομμωτικής. Ο καθηγητής φεύγει έχοντας τα εντελώς χαμένα που δεν βλέπει ούτε το διευθυντή που τον χαιρετάει, ενώ στο πρόσωπό του φαίνεται η πλήρης απογοήτευση για τα σχέδια που έκανε για την πρώτη μέρα στη νέα του δουλειά και για το πώς θα μεταδώσει τη γνώση και τις αξίες στη νέα γενιά. Από την άλλη όμως ο λυκειάρχης περηφανεύεται γι αυτή τη νέα γενιά.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Το σενάριο αυτό πραγματεύεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νέα παιδιά που αποφοιτούν από τα σχολεία. Όλοι θέλουν να αποφύγουν το μισθό των 700 ευρώ με το να επιζητούν μια σίγουρη δουλεία, ή να βάζουν μέσο για να μπουν σε κάποια δημόσια σχολή, ή να ασχοληθούν με κάποια τέχνή, ή με τεχνικά επαγγέλματα ή με σπουδές στο εξωτερικό. Άλλα πάλι παιδιά (όπως οι emo) δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το κράτος και την πατρίδα τους και είναι στον κόσμο τους. Γενικά τα παιδιά, φοβούνται με το χάος που επικρατεί, φοβούνται ακόμα και να κυκλοφορήσουν και προσπαθούν να αντιδράσουν σε όλη αυτή την κατάσταση, και η οποία χειροτερεύει πάρα πολύ με την παγκόσμια κρίση. Επίσης στο σενάριο εμφανίζονται και κάποιοι κλασικοί χαρακτήρες όπως δηλαδή ο καθηγητής που θέλει να δουλέψει και να μεταφέρει τις γνώσεις του στους νέους, έχει άγχος καθώς είναι η πρώτη του δουλεία μετά από χρόνια ανεργίας και προσπαθεί μάταια να επιβληθεί στη τάξη. Ο λυκειάρχης από την άλλη πλευρά τον ενδιαφέρει μόνο η επιχείρησή του και να περνούν καλά τα παιδιά παραβλέποντας τις συμπεριφορές τους και τις νοοτροπίες τους. Τέλος οι μαθητές, εκτός από το γόη ή μάγκα της τάξης και την ωραία της τάξης αποτελούνται και από χαρακτήρες της τωρινής μας κοινωνίας όπως οι emo και ο ομοφυλόφιλος..


Διαβάστε τo σενάριo

Μπορείτε να στείλετε email στο σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *