Επιστροφή

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Σκούρας Αλέξανδρος

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2009 4 5' Μυθοπλασία

Σύνοψη

Ένας άνδρας φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά για να φύγει με το μοναδικό αγκυροβολημένο πλοίο. Όταν το πλοίο θα ξεκινήσει, ο άνδρας θα μείνει απ‘ έξω, κοιτώντας το να απομακρύνεται. Επιστρέφει πίσω στο σπίτι του, όπου βρίσκεται η γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά του. Το μόνο που ακούγεται στο σπίτι είναι τα παιδιά που παίζουν…

Περίληψη

Ένας άνδρας φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά, κρατώντας μια μικρή βαλίτσα στο χέρι. Ένα καράβι ολοκληρώνει τις ετοιμασίες για αναχώρηση. Ο άνδρας ρωτάει διάφορα άτομα την ακριβή αναχώρηση του πλοίου, αλλά από κανέναν δεν παίρνει ρητή απάντηση. Κάποια στιγμή ανακοινώνεται από τα μεγάφωνα η άμεση αναχώρηση του πλοίου και οι επιβάτες σπεύδουν να επιβιβαστούν. Ο άνδρας μένει πίσω. Το καράβι σαλπάρει και αυτός στέκεται μόνος του στην προβλήτα, κοιτώντας το να απομακρύνεται. Γυρίζει σπίτι του. Στην είσοδο, κρύβει τη βαλίτσα σε έναν χώρο και ανεβαίνει στο διαμέρισμα του. Όταν ανοίγει την πόρτα τον υποδέχονται δύο μικρά κοριτσάκια, οι κόρες του. Τον τραβάνε προς το σαλόνι για να παίξουν. Περνώντας από τη κουζίνα βλέπει τη γυναίκα του να πλένει τα πιάτα. Ο άνδρας δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο παιχνίδι και δεν βγάζει λέξη, παρά μόνο χαμογελάει μελαγχολικά στις κόρες τους, που εμφανίζονται τρομαγμένες από την απάθεια του. Έπειτα σηκώνεται και πάει στην κουζίνα. Στέκεται απέναντι από τη γυναίκα του, η οποία έχοντας γυρισμένη τη πλάτη της, πλένει τα πιάτα. Η παρουσία του άνδρα, δεν διακόπτει την εργασία της. Κάποια στιγμή η γυναίκα κλείνει τη βρύση και αφήνει το πιάτο κάτω, χωρίς να γυρίσει. Επικρατεί σιωπή και το μόνο που ακούγεται είναι τα κορίτσια που παίζουν στο σαλόνι.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Ένα απόλυτα μινιμαλιστικό σενάριο που δίνει έμφαση σε αυτά που δε λέγονται και δε φαίνονται, παρά σε αυτά που είναι προφανή. Στόχος μου ήταν η ένταση να προκληθεί από την αντίληψη, την αίσθηση ότι υπάρχουν ανείπωτα πράγματα και ότι οι ήρωες αντί να ουρλιάζουν, σιωπούν. Ο ίδιος ο τίτλος, επικοινωνεί την ουσία του σεναρίου, που είναι η απόφαση της επιστροφής, παρά η εύκολη απόφαση της φυγής. Ο άνδρας ρωτάει πότε θα φύγει το πλοίο, ίσως όχι για την προσμονή της φυγής, αλλά για την αναζήτηση του κατάλληλου χρόνου, ώστε να λάβει τη σωστή απόφαση. Η αμφιθυμία των πραγμάτων και των καταστάσεων κυριαρχεί. Αφήνοντας ανοιχτό το τέλος, διατηρείται η ίδια αίσθηση της αμφιθυμίας.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.