ΓΑΜΗΛΙΑ ΤΕΛΕΤΗ

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος ΛΥΤΡΑ - ΧΑΡΑΡΑ ΕΛΕΝΗ

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2010 3 3' Μυθοπλασία Κοινωνικό

Σύνοψη

Είναι η μέρα του γάμου της Κάτιας. Η μητέρα τη βοηθάει να ντυθεί κι ο πατέρας ετοιμάζεται να τη συνοδέψει νύφη στην εκκλησία. Παρ'όλη τη συγκίνηση αιχμές για την πεθερά, που απαίτησε μεγαλειώδη τελετή, ξεστομίζονται ανησυχητικά από τον πατέρα, που έχει κακά προαισθήματα για την έκβαση της τελετής. Στην ατμόσφαιρα πλανιέται συγκαλυμένο άγχος. Ακόμα κι οι καιρικές συνθήκες συνηγορούν σ'αυτό. Το τέλος όμως, αν και απρόβλεπτα ανατρεπτικό, θα δικαιώσει όλους.

Περίληψη

Μέσα στο νεανικό δωμάτιο της Κάτιας στο πατρικό σπίτι, η μητέρα της η Λίλη φορώντας τη μακριά της τουαλέτα, τη βοηθάει να ντυθεί νύφη. Είναι συγκινημένη, αν και επικρατεί κάποια ανησυχία που προσπαθεί να κρύψει από την κόρη της.Το ίδιο και ο πατέρας, κάνει προσπάθειες για να μη γίνει αντιληπτή απ την κόρη του η αρνητική του διάθεση εξ αιτίας κακού προαισθήματος, που δημιουργήθηκε από την επιδεικτική τάση της συμπεθέρας. Μόλις ολοκληρώνεται η διαδικασία της ετοιμασίας, οι γονείς δείχνουν έκδηλο θαυμασμό και με την ευασθησία της περίστασης αφήνουν κατά μέρος το άγχος την εύχονται και ξεκινούν. Η μητέρα προπορεύεται με τις παράνυφες και ο πατέρας τελετουργικά συνοδεύει την κόρη του, τη βάζει στο ανοιχτό σπορ αυτοκίνητο κι αφήνει το πέπλο να ανεμίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες της πεθεράς. Στην εκκλησία οι καλεσμένοι, ο γαμπρός και τα πεθερικά περιμένουν κατά το έθιμο. Η νύφη περιστοιχισμένη απ'τα παρανυφάκια και με τον πατέρα της να την κρατά απ'το μπράτσο ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας, ενώ όλοι χειροκροτούν. Μια κακή συγκυρία όμως, όπως ο δυνατός ξαφνικά αέρας και η μικρή παράνυφος που χάνει την ισορροπία της κι ενστικτωδώς κρεμιέται απ'το πέπλο, ανατρέπουν όλο το σκηνικό. Το πέπλο αποσπάται απ'το κεφάλι της νύφης παρασύροντας μαζί και την περούκα της, γεγονός που δεν γνώριζαν ούτε τα πεθερικά, ούτε κι οι καλεσμένοι. Ήταν σφραγισμένο μυστικό από το φόβο μήπως και πληγωθεί η μοναχοκόρη τους. Μέσα στον πανικό και στην απελπισία ένα αναπάντεχο γεγονός φέρνει ισορροπία και όλοι μπαίνουν στην εκκλησία για το μυστήριο.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Βασική ιδέα του σεναρίου αυτού είναι η εναντίωση σε μια μορφή κοινωνικού ρατσισμού, που δεν αφήνει τους ανθρώπους με κάποια ιδιαιτερότητα καθώς και το οικείο περιβάλον τους να νιώσουν ελεύθεροι κι ευτυχισμένοι ακόμα και στις πιο όμορφες και σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Είναι μια πραγματικότητα, που ακόμα και στα πιο προηγμένα μέρη της γης, όπου οι κοινωνίες έχουν αποδεσμευτεί από μικρότητες στιγματίζονται τα άτομα κι ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι και ως επι το πλείστον οι γυναίκες. Η γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει αναγάγει την προβολή της "ομορφιάς" σε αξία. Η "κώμη" είχε πάντα την πρωταρχική θέση στην όλη αισθητική του γυναικείου φύλου. Φροντίδα βασική γι αυτήν, τεχνικές διάφορες με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η έλειψή της, λοιπόν, ή ακόμα κι η αντικατάστασή της με τεχνητά μέσα - παρ'όλο που αυτά σήμερα έχουν φτάσει σε υψηλό βαθμό αισθητικής - λειτουργεί απαξιωτικά.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Γράψτε τα σχόλιά σας για το σενάριο.

Όνομα *

Σχόλια *

Γράψτε τον κωδικό *