The jacket

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Σταυροπούλου Δήμητρα

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2008 3 3' Μυθοπλασία Περιπέτεια

Σύνοψη

Ο Κωνσταντίνος παίζει στο πάρκο. Η μητέρα του Μαρία τον επιβλέπει. Εμφανίζεται μια αλλόκοσμη κοπέλα κι ο μικρός αναστατώνεται. Πιάνει μπουρίνι και το πάρκο αδειάζει. Η κοπέλα βγάζει το jacket της και ξαπλώνει στη βροχή. Η Μαρία στη θέα της γυμνής σάρκας της κοπέλας που είναι γεμάτη μώλωπες παίρνει το Κωνσταντίνο και απομακρύνονται. Ο Κωνσταντίνος βλέπει το παρατημένο jacket της κοπέλας, ξεφεύγει από τον έλεγχο της μητέρας του τρέχει μέσα στη καταιγίδα για να της το επιστρέψει.

Περίληψη

Ο Κωνσταντίνος μικρός και αθώος εντοπίζει στο πάρκο την Άσπα. Τη παρατηρεί λεπτομερώς λόγω του περίεργου παρουσιαστικού της και αρχίζει να κάνει διάφορες ερωτήσεις στη μητέρα του Μαρία. Εκείνη, διστακτική να δώσει απαντήσεις καθώς η εμφάνιση της Άσπας τη τρομάζει, επιχειρεί να ελέγξει την επιθυμία του γιού της να έρθουν σε επαφή μαζί της ώστε να της δώσουν πίσω το jacket της. Με πρόφαση τη βροχή και καθώς έχει παρατηρήσει στα χέρια της κοπέλας σημάδια που μπορεί να δείχνουν χρήση τοξικών ουσιών ή κάποια ασθένεια παίρνει τον μικρό και απομακρύνονται. Το πείσμα όμως του μικρού πάει ένα βήμα παρακάτω την ιστορία. Η αθωότητα υπερνικά τη καχυποψία και η μητέρα παίρνει ένα μάθημα αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο από το πεντάχρονο γιο της. Η αθωότητα του Κωνσταντίνου για τα στερεότυπα της κοινωνίας ανοίγει έναν διάλογο με τη μητέρα του που αντιπροσωπεύει αυτή τη διάθεση. Η Άσπα, θεματικός χαρακτήρας μας δίχνει ένα δείγμα του κατακριτέου της κοινωνίας, πίσω από τη φαινομενική όψη του οποίου μπορεί να ξετυλίγονται πολλές ιστορίες. Περιθωριακή και αυτοκαταστροφική η κοπέλα αυτή έχει ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας σε αυτό που βιώνει όποιο κι αν είναι αυτό. Ο Κωνσταντίνος της δίνει αυτό το χέρι παρά τους φόβους και τις αναστολές της μητέρας του.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Η σεναριακή ιδέα ξεκίνησε με πρωταγωνίστρια την Άσπα και το ψυχικό της κόσμο. Αρχικά ήταν μια κοπέλα που είχε κατάθλιψη λόγω του συστηματικού βιασμού της από τον σύντροφό της. Με την εισαγωγή όμως του μικρού Κωνσταντίνου στην ιστορία, ο οποίος αποτελούσε θεματικό χαρακτήρα μέχρι τότε, η δομή του σεναρίου άρχισε να αλλάζει. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με το περιορισμό του διαγωνισμού για τρίλεπτο σενάριο με οδήγησε στην απόφαση να μετατεθεί η Άσπα από πρωταγωνίστρια σε θεματικό χαρακτήρα και ο Κωνσταντίνος ως πρωταγωνιστής. Το ίδιο το θέμα της ταινίας είναι η διαφορετικότητα και οι ποικίλες συμπεριφορές των ανθρώπων προς αυτήν, τόσο προς τους άλλους( Κωνσταντίνος-Μαρία προς την Άσπα) όσο και προς τον ίδιο μας τον εαυτό(Άσπα προς αυτήν).Το πρόβλημα της Άσπας λείπει από το σενάριο καθώς η ιστορία από προσωπικό δράμα έγινε προσωπική περιπέτεια ενός μικρού αγοριού με δραματικό στοιχείο τον ίδιο το χαρακτήρα της Άσπας.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.