Η Τελευταία Ανατολή

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Κάλτσιος Γεώργιος

Στοιχεία Σεναρίου

Τίτλος στα αγγλικά
The Last Sunrise
Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2010 1 3' Μυθοπλασία Φαντασίας

Σύνοψη

Ένας άνδρας βγαίνει από το σπίτι του και αρχίζει να περπατάει προς την κορυφή ενός λόφου. Τον βλέπουμε νωρίτερα εκείνο το βράδυ να παρακολουθεί ειδήσεις. Ανακοινώνεται οτι το τέλος του κόσμου θα έρθει το επόμενο πρωί. Ο άνδρας φεύγει. Ξαναγυρνάμε στην προηγούμενη σκηνή οπού περπατάει προς την κορυφή του λόφου. Γύρω του φωνές , φασαρία μαρτυρούν τον πανικό του υπόλοιπου κόσμου. Φτάνει στην κορυφή, σε ένα μοναχικό παγκάκι που βλέπει προς την ανατολή και ολόκληρη την πόλη. Εκεί έχει φτάσει πριν από αυτόν μια γυναίκα. Συζητούν ήρεμα περιμένοντας το τέλος.

Περίληψη

Η ιστορία έχει σαν θέμα το τέλος του κόσμου. Εδώ όμως σταματάνε και οι ομοιότητες με τις υπόλοιπες ταινίες του είδους. Η Τελευταία Ανατολή δεν είναι μια προσπάθεια αντιγραφής των ταινιών καταστροφής του Hollywood. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού ο χρόνος της είναι μόλις 3 λεπτά; Ξεχνώντας λοιπόν τις υπερβολικά μελοδραματικές ιστορίες για την προσπάθεια επιβίωσης και τις Βαγκνερικές σκηνές, έχουμε μια πολύ απλή και μικρή ταινία η οποία προσπαθεί να δει την όλη αυτή σουρεαλιστική κατάσταση της καταστροφής του κόσμου με εξίσου σουρεαλιστικό τρόπο. Έτσι άν και η πρώτη αντίδραση που θα φαινόταν λογική σε μια τέτοια κατάσταση είναι ο πανικός, οι δύο πρωταγωνιστές μας βρίσκονται ίσως στο άλλο συναισθηματικό άκρο. Στην αρχή της ταινίας όταν ο Άντρας ενημερώνεται για το επερχόμενο τέλος από την τηλεόραση, φροντίζει αρχικά να διασταυρώσει την πληροφορία, δείχνοντάς μας ότι δεν εμπιστεύεται την τηλεόραση σαν μέσο γνωρίζοντας την τάση της προς την τρομολαγνεία. Αφού λοιπόν επιβεβαιώνει τα γεγονότα, αποφασίζει να βγεί από το σπίτι και να ανέβει στην κορυφή του λόφου, ωστέ να δει την τελευταία ανατολή του ήλιου. Βλέπουμε πάλι πως ο πρωτα-γωνιστής δεν τρέχει πανικόβλητος να σωθεί, όπως θα περίμενε κανείς. Ετοιμάζεται με κάθε επισημότητα (ίσως άσκοπη, λόγω των συνθηκών), παίρνει μαζί του ένα μπουκάλι κρασί και αποφασίζει να περάσει τις τελευταίες ώρες του, μακριά από την απογοήτευση που του έχει φέρει ο κόσμος, μόνος του, παρακολουθώντας ένα φαινόμενο τόσο απλό που το λαμβάνουμε σαν δεδομένο. Την ανατολή του ηλίου. Όταν φτάνει στον προορισμό του, τον περιμένει εκεί μια γυναίκα. Δεν γνωρίζονται, αλλά από την πρώτη κουβέντα που ανταλλάζουν καταλαβαίνουμε οτι μοιάζουν. Είναι κι αυτή έτοιμη να δεχτεί το τέλος της, γνωρίζοντας την αναγκαιότητα του Τέλους και αναγνωρίζοντάς το σαν κομμάτι ενός κύκλου. Η κοπέλα δακρύζει στο τέλος, αλλά αν είναι από συγκίνηση ή γιατί κοιτάει κατάματα τον ήλιο δεν μπορούμε να ξέρουμε. Οι χαρακτήρες μας δεν είναι αναίσθητοι στο συμβάν γύρω τους. Η αντίδρασή τους δεν είναι αδιαφορία. Αντιθέτως καταλαβαίνουν οτι ένα τέτοιο γεγονός είναι μεγαλύτερο από αυτούς, αλλά καταφέρνουν να βρούν ομορφιά μέχρι και σε αυτό.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Διαβάστε την περίληψη.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.