Πάντα μετά τη στιγμή

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος ΠΑΡΙΣΙΑΔΗΣ ΑΚΗΣ

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2011 2 3' Μυθοπλασία Δράμα-Ειρωνία

Σύνοψη

Ένας άνδρας κι ενώ βρίσκεται στο καφενείο ενός ορεινού χωριού, συνειδητοποιεί ότι μέσα στο καφενείο κάθεται και η γυναίκα που την είχε συναντήσει σε τέσσερις διαφορετικές εποχές.

Περίληψη

Ένας άνδρας βρίσκεται σε ένα ορεινό χωριό. Είναι χειμώνας και έχει νυχτώσει. Περνώντας από την πλατεία του χωριού παρατηρεί την ώρα από το μεγάλο ρολόι και μετά κοιτά και το δικό του. Είναι ακριβώς η ίδια. Το μοναδικό κατάστημα ανοιχτό είναι ένα καφενείο. Μπαίνει και κάθεται. Μοναδική πελάτης είναι μια νέα γυναίκα. Η γυναίκα σηκώνεται από τη θέση της και πλησιάζει τον άνδρα. Αρχικά ο άνδρας δεν την αναγνωρίζει, αλλά τα μάτια της θα του θυμίσει ότι την είχε συναντήσει στις τέσσερις διαφορετικές εποχές. Η γυναίκα σηκώνεται να φύγει. Ο άνδρας της ζητά να την ξαναδεί. Εκείνη όμως τον επιπλήττει για τα χαμένα χρόνια πίσω τους και φεύγει. Το ρολόι της πλατείας σημαίνει ακριβώς. Αυτός κοιτά το ρολόι στο χέρι του. Έχει σταματήσει. Το βγάζει και το κουρδίζει.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Το χρόνο τον αισθάνομαι όταν θυμάμαι. Αυτό είναι το παρελθόν. Ο χρόνος με διακατέχει όταν σχεδιάζω. Αυτό είναι το μέλλον. Δυο σκοτεινά σημεία κι ένα φωτεινό, το παρόν, για να τα ορίσω. Τα δεδομένα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι τα αισθήματα. Δε γίνεται να αναπτυχθούν ξέχωρα από το χρόνο. Μέσα σε αυτόν ξεκινούν, ωριμάζουν και παύουν για να δημιουργηθούν εκ νέου, άλλα σχεδόν τα ίδια και μερικά εντελώς νέα, έχοντας εντούτοις παρόμοια υφή. Δεν απομακρύνονται όμως προσκολλούνται στο σκληρό κέλυφος του χρόνου. Αυτό το κέλυφος είναι οι εποχές. Μέσα στις εποχές οι εικόνες διαδέχονται τη σκέψη. Το οριακό διακινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί, συχνά πάντως η έξαρση των εποχών αλληλεπιδρά προς την πραγμάτωση. Εκεί, μέσα στην κίνηση των ανθρώπων, το θόρυβο και το συνωστισμό το χρωματιστό επιδρά στη δύναμη του βλέμματος και μένει να κοιτά. Είναι το όμορφο και μοναδικό, το ισορροπημένο που ανθίζει μέσα στο στήθος και χτυπά, συλλαβίζοντας τη ζωή. Το ιριδίζον στον ουρανό είναι το στίγμα: Εδώ αρχίζουν όλα. Στη λαχτάρα της απόκτησης η κίνηση είναι προς εκείνη. Η εποχή είναι κατάλληλη. Ο χρόνος μοιάζει σύμμαχος. Ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία στην οριζόντια γραμμή της ζωής. Κινούμαι προς τα εκεί, αυτή απομακρύνεται. Την πλησιάζω μα η στιγμή είχε φύγει. Η εποχή άλλαξε και πάλι μια ακόμα προσπάθεια. Είμαι κοντά της και μόλις επιχειρώ να την αγγίξω η στιγμή την πήρε μαζί της. Τότε ένα σημείωμα χαραγμένο στην παλάμη μου, λιγότερο δυνατό από τη μοίρα, αλλά το ίδιο αλύτρωτο λέει: «Πάντα μετά τη στιγμή». Την ξαναείδα. Δεν τη αναγνώρισα αμέσως. Τα μάτια της με κάλεσαν στις θύμησες και την ακολούθησα. Μίλησα της είπα που την συνάντησα και παραπονέθηκα. Εκείνη δε με παρηγόρησε. Με επέπληξε. Αυτό που ήταν χαραγμένο στην παλάμη μου, το άκουσα στο σχηματισμό των χειλιών της: «Ερχόσασταν πάντα μετά τη στιγμή». Το ρολόι σήμανε ακριβώς. Ασυναίσθητα κοίταξα και το δικό μου ρολόι. Είχε σταματήσει. Πάντα μετά τη στιγμή, είπα κι εγώ κι εκείνη είχε φύγει.


Φωτογραφίες σχετικές με το σενάριο

Φωτογραφία 1 , Φωτογραφία 2 , Φωτογραφία 3

Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.