Άδεια Παραμονής

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Τριανταφύλλου Αναστάσιος

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2011 3 3' Μυθοπλασία Κοινωνικό

Σύνοψη

Το σενάριο παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα περιστατικά μιας μέρας ενός μετανάστη από το Πακιστάν στην Ελλάδα. Κάποια περιστατικά που δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η ζωή σε ξένο τόπο, ειδικά όταν κατάγεται κάποιος από χώρες του Τρίτου Κόσμου και πόσο δύσκολη είναι η συμβίωση με τους κατοίκους της χώρας αυτής (ή άλλους μετανάστες).

Περίληψη

Ένας μετανάστης από το Πακιστάν, προσπαθεί να βγάλει μεροκάματο στην Ελλάδα, ως μικροπωλητής, παράνομος. Κινούμενος στο κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια, πλατεία Θεάτρου, Ερμού, Μεταξουργείο) θα τον σταματήσουν αστυνομικοί, θα τον ελέγξουν, θα τον κυνηγήσουν καταστηματάρχες, θα τον βρίσουν και θα προσπαθήσουν να τον δείρουν άλλοι μετανάστες. Και όταν γυρίσει σπίτι, θα έχει να αντιμετωπίσει το παράπονο της γυναίκας του καθώς και τα νεύρα του γείτονα ο οποίος ενοχλείται από την έντονη συνομιλία που φτάνει στ' αυτιά του. Τι θα συμβεί όμως όταν θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην ιερόδουλη που μένει στον πάνω όροφο, το χαμένο της πορτοφόλι; Ποια θα είναι η ανταμοιβή του, γι' αυτή την καλή του πράξη; Το σενάριο παρουσιάζει περιστατικά από τη ζωή ενός μετανάστη στην Ελλάδα, θέλοντας να δείξει την έλλειψη ευαισθησίας και κατανόησης απέναντι στους μετανάστες, καθώς και το πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, αν κάποιος δεν εστίαζε στο στερεότυπο, αλλά στην ουσία. Γιατί άδεια παραμονής δε δίνει μόνο το κράτος απ' ότι φαίνεται, αλλά και οι πολίτες του..

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Με αυτό το σενάριο θέλω να δείξω, στο μέτρο του δυνατού, τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας μετανάστης, όχι στην ενσωμάτωσή του στην κοινωνία (καθώς κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο εξ' αρχής), αλλά στην επιβίωση του σε μια πόλη που δεν είναι φιλόξενη. Πολλές φορές η συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί μετανάστες ξεπερνά το μέτρο της λογικής και η υπερβολή της πραγματικότητας υποσκιάζει την όποια υπερβολή του σεναρίου. Σε έναν αφιλόξενο τόπο, εμείς, οι κάτοικοι του πρέπει να αναρωτηθούμε για τη συμπεριφορά μας σε ανθρώπους που σίγουρα δεν επέλεξαν τον τόπο μας για διακοπές, αλλά για να βρουν καλύτερη τύχη γι' αυτούς και τις οικογένειες τους.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.