Ήμουν..Ήθελα..Έγινα

Σεναριογράφοι

Σεναριογράφος Τερζόπουλος Βασίλης

Στοιχεία Σεναρίου

Έτος συγγραφής Αριθμός σελίδων Υπολογιζόμενη διάρκεια Κατηγορία Είδος
2008 5 4' Πειραματικό Συναισθηματική αφήγηση

Σύνοψη

Άνθρωποι νέοι, ώριμοι, έφηβοι, κατασταλαγμένοι, ανώριμοι. Άνδρες, γυναίκες, και τα δύο. Άνθρωποι τυχεροί, πλούσιοι, ευκατάστατοι. Άνθρωποι άτυχοι, άνεργοι, μετανάστες, χαμηλόμισθοι. Άνθρωποι της πόλης, της εξοχής. Των αστικών κέντρων και της περιφέρειας. Άνθρωποι που πιστεύουν. Άνθρωποι που αμφισβητούν, που θυμούνται..κι ονειρεύονται. Αφηγούνται. Ο καθένας από την πλευρά του, για τον εαυτό του. Πρόσωπά διαφορετικά, σε ιδιωτικές εξομολογήσεις, που καταλήγουν να γίνουν διάλογος. Πόσο διαφορετικοί είναι τελικά μεταξύ τους; Ποιοι ήταν, τι ήθελαν απ’ τη ζωή τους, ποιοι έγιναν;

Περίληψη

Ένας μαθητής, μια φοιτήτρια, ένας επαγγελματίας – οικογενειάρχης, μια εργαζόμενη μητέρα, ένας ευκατάστατος επιχειρηματίας, η σύζυγος ενός πολύ πλούσιου άνδρα, ένας άνεργος νέος, μια οικιακή βοηθός, ένας οικονομικός μετανάστης, ένας αγρότης, μια υπάλληλος – πωλήτρια, μία ηλικιωμένη κυρία, ένας χαμηλόμισθος ελεύθερος επαγγελματίας. Μικρογραφία μιας σύγχρονης κοινωνίας. Πρόσωπα διαφορετικά μεταξύ τους, σε φύλο, ηλικία, οικονομική-κοινωνική τάξη, θρησκεία, μορφωτικό επίπεδο, εξομολογούνται. Μιλούν για εκείνους, για εκείνους που αγαπούν. Για αυτά που νιώθουν, αυτά που ονειρεύονται. Αυτά που ήθελαν να ζήσουν και δεν έζησαν. Αυτά που φοβήθηκαν να πουν ή να κάνουν. Σκέφτονται δυνατά. Αφηγούνται - τοποθετούνται. Ο καθένας από την πλευρά του, για τον εαυτό του. Οι σκέψεις ανακατεύονται. Όμως η γραμμή της αφήγησης, το θέμα συζήτησης, τα συμπεράσματα...είναι τα ίδια. Το περιεχόμενο της αφήγησης αφορά σε τρία επίπεδα τοποθετημένα στο χρόνο. Το παρελθόν: αυτά που πέρασαν, καλά ή άσχημα, τυχαία ή εσκεμμένα. Ήμουν. Το επιθυμητό: μερικά όνειρα, αυτά που συνειδητά είναι άπιαστα, αυτά που με πάθος κυνήγησαν. Ήθελα. Το σήμερα: αυτά που θεωρούν πλέον δεδομένα που δεν αλλάζουν ή δεν τολμούν να αλλάξουν, ο εαυτός τους. Έγινα. Οικογενειακές ή ιδιωτικές στιγμές, τοπία, μικρές προσωπικές λεπτομέρειες περνούν από μπροστά μας, εναλλάσσονται, σε μια γρήγορη διαδοχή, με βάση την αφήγηση, την εξομολόγηση. Μια εξομολόγηση που μπορεί να μοιάζει ή και να είναι προσωπική, μεταμορφώνεται όμως σε διάλογο. Απόψεις που μπορεί να αντιπαρατίθενται, να αλληλοσυμπληρώνονται, να συγκινούν ή να αποκλίνουν, να τοποθετούνται απλώς πλάι-πλάι. Καθώς τα λόγια μπερδεύονται και μπαίνουν σε μια νέα γραμμή και σειρά, καθώς τα συναισθήματα απελευθερώνονται, οι πολλές διαφορετικές ταυτότητες τείνουν να ενωθούν σε μία. Τα πολλά, εμφανώς και κατά γενική ομολογία διαφορετικά πρόσωπα και χαρακτήρες, αρχίζουν να ταυτίζονται. Οι κοινωνικές ή όποιες άλλες διαφορές τους αμβλύνονται, τα κοινά σημεία τους πολλαπλασιάζονται. Σαν να μην αφηγούνται τόσοι πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, αλλά ένα πρόσωπο, ένας άνθρωπος, μία προσωπικότητα.

Κείμενο προθέσεων σεναριογράφου

Η κεντρική ιδέα του σεναρίου είναι τα κοινά σημεία που μπορεί να έχουν μεταξύ τους πρόσωπα φαινομενικά διαφορετικά μεταξύ τους. Οι επιταγές της κοινωνίας, της σύγχρονης κουλτούρας, που πολλές φορές επιβάλλει καταστάσεις στο άτομο, το οποίο αναγκάζεται να συμβιβαστεί, να κάνει πίσω, να διαλέξει άλλο από αυτό που θέλει, τείνουν τελικά να ομαδοποιούν προσωπικότητες, να προκαθορίζουν καταστάσεις. Το άτομο μπορεί να ξεκινά με διαφορετικές προθέσεις σε έναν τομέα της ζωής του, στη συνέχεια όμως να οδηγείται συνειδητά ή ίσως και ασυνείδητα στον εκτροχιασμό του από μια πορεία προδιαγεγγραμμένη στο μυαλό του. Συνήθως καταλήγει ίσως προβληματισμένο, ίσως λίγο ανήσυχο, αλλά τελικώς συμβιβασμένο και ευχαριστημένο. Αυτό είναι το μήνυμα του τίτλου και αυτό προσπαθούν να μεταφέρουν, να μεταδώσουν οι προσωπικές αφηγήσεις και εξομολογήσεις. Η δομή του σεναρίου δεν είναι αυστηρή. Κάθε φράση ανήκει σε διαφορετικό πρόσωπο, όμως οι φράσεις είναι τοποθετημένες μεταξύ τους σε μία ενιαία αφηγηματική μορφή, έτσι ώστε να μοιάζει με την αφήγηση ενός και μόνο ατόμου. Οι εικόνες, η γρήγορη δράση, οι λεπτομέρειες που συνοδεύουν και διακοσμούν την αφήγηση συμβάλλουν στο να τονίσουν τα κοινά σημεία που εν δυνάμη κρύβουν οι διάφοροι χαρακτήρες. Σκοπός είναι να φανεί πως οι ευαισθησίες, τα όνειρα, οι υποχωρήσεις, οι φόβοι, οι ανησυχίες, ακόμη κι οι συμβιβασμοί αποτελούν κοινό στοιχείο σε κάθε ανθρώπινη προσωπικότητα.


Διαβάστε τo σενάριo

Το σενάριο δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμο. Αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σεναριογράφο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Όνομα *

Κείμενο προς το σεναριογράφο
(γράψτε οπωσδήποτε ονοματεπώνυμο και email, για να επικοινωνήσει ο σεναριογράφος μαζί σας) *

Γράψτε τον κωδικό *


Σχόλια επισκεπτών

Ο σεναριογράφος δεν επιθυμεί να σχολιαστεί το σενάριό του.