(2009) "MICROΓΡΑΦΗ", ο πρώτος διαδικτυακός διαγωνισμός πολύ μικρών σεναρίων για ταινίες μικρού μήκους
- 2009. Δημιουργείται ο πρώτος στην Ελλάδα διαδικτυακός διαγωνισμός πολύ μικρών σεναρίων για ταινίες μικρού μήκους
Μία ακόμα καινοτομία της t-shOrt, αφορά σε έναν πρωτότυπο, έξυπνο και λειτουργικό διαγωνισμό σεναρίων για πάρα πολύ μικρές κινηματογραφικές ταινίες, τον ΠΡΩΤΟ διαγωνισμό σεναρίου, άμεσα συνδεδεμένο με το διαδίκτυο.
Του δώσαμε τον τίτλο «microγραφή» για να ενώσουμε την χρονική διάσταση των σεναρίων με την βασική λειτουργία τους: τη γραφή. Φροντίσαμε να μην είναι ένας απλός διαγωνισμός που σταματάει στην τυπική βράβευση ενός σεναρίου, αλλά να καταλήγει στο κύριο ζητούμενό του, που είναι η ολοκλήρωση των βραβευμένων σεναρίων σε ταινίες μικρού μήκους. Έτσι η «microγραφή» μετατρέπεται, αυτόματα, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται με την σημαντικότατη διανομή των ταινιών στους κινηματογράφους της Ελλάδας, κάτι που έλειπε αισθητά από την ιδιωτική κινηματογραφική διαδικασία.
Η πρώτη, πιλοτική, διοργάνωση, το 2009, έδειξε πως ο διαγωνισμός αυτός είναι από τους σημαντικότερους που έχουν γίνει στη χώρα μας. Το απέδειξε η μαζική συμμετοχή σεναριογράφων (244 σενάρια κατατέθηκαν), καθώς και η μεγάλη γκάμα των βραβείων, που ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες του προγράμματος (ολοκλήρωση ταινιών, εκδόσεις, προβολές κ.λπ.)
Ταυτόχρονα η δημιουργία της ΠΡΩΤΗΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ, στην Ελλάδα, τράπεζας σεναρίων ειδικά για μικρού μήκους ταινίες, εξασφαλίζει την επικοινωνία των δημιουργών τους με την κινηματογραφική κοινότητα, δεδομένου ότι μέσα απ’ αυτήν μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες παραγωγής ενός σεναρίου.
Η «microγραφή» κάλυψε ένα τεράστιο κενό στα κινηματογραφικά δρώμενα, εξασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και αποτελεσματική σχέση του σεναρίου με το ζωτικό του χώρο... που σε καμία περίπτωση δεν είναι το συρτάρι του δημιουργού. Έτσι, με την εγγύηση της οργανωτικής εμπειρίας της t-shOrt, αλλά και την υποστήριξη πολύ σημαντικών φορέων, ο διαγωνισμός συνεχίστηκε με την δεύτερη διοργάνωση το 2010.
Η "microγραφή", από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, έδειξε πρώτη τον "δρόμο" προς μια άλλη εναλακτική για την δημιουργία των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους κάτι που το χρειαζόταν και θα το χρειάζεται πάντοτε η ελληνική κινηματογραφία.
Η t-shOrt, είναι η μόνη που ασχολείται συνολικά, σοβαρά, επίσημα, σωστά, συνεπώς, ολοκληρωμένα, δημιουργικά και για πάντα με την μικρή ταινία, και ήταν και παραμένει αποφασισμένη για νέα σημαντικά βήματα που θα την πηγαίνουν μπροστά.